BUCKHURST ST

Housing

CLIENT: MAP Coffee

BUILT: Pending Approval

This project aims to provide a higher quality outcome for a high density residential development in South Melbourne which has been included in the Fishermen’s Bend precinct redevelopment. The proposal provides a mix of both townhouses and apartments with the aim of attracting a good mix of investor and owner occupier product.

The form and scale of the podium addresses the issues of public interfaces with high density development through degrading the facade with shifting volumes. The scale shifts are also informed by the adjacent heritage buildings and are also used mitigate wind issues. The Western edge of the podium is activated with retail spaces which lie along Kerr St. The proposal encourages the closure of this street to make way for a landscaped promenade upon which the adjacent developments will also engage.

There are communal facilities staggered throughout the levels of the building. The tower has been lifted from the top of the podium to create the first of the elevated gardens. The second communal space is located midway up the North tower. The articulated vertical concrete blades break down the scale of the tower whilst  framing views and providing solar protection from lower sun angles casting across the glazed perimeter.

The design was a collaboration between Inglis Architects and Jackson Clements Burrows